Oliverna

EviMeria-oliver & olja från Peloponnesos, Grekland

 

 

Oliv, olivträdets frukt. Oliver används framförallt vid framställning av olivolja men även som bordsoliver.

 

Våra oljeoliver är av sorten Koroneiki, vilket bedöms tillhöra en utav de bästa sorterna för oljeproduktion. Dessa oliver skördas från november till februari. Hos oss sker skörden vid jul då en del oliver fortfarande är lite gröna, det ger EviMeria dess härligt peppriga eftersmak. Läs mer om oljan under Olivolja.

 

Bords/matoliverna s.k. Kalamon oliver skördas i oktober/november. De handplockas varsamt, innan de handsnittas och läggs i vattenbad. De ligger sedan i vattenbad i 10 dagar för borttagning av beskan.(Vattnet byts ut dagligen) När oliverna sedan har den beskan man vill ha läggs de i lake bestående av ren olja och salt. Laken kan även innehålla diverse smaksättare som tex vitlök eller oregano. Laken tar smak av oliverna, och kan även användas som smaksättare vid matlagning. En del inlagda oliver brukar också vara urkärnade, och ibland fylls hålet efter kärnan med en strimla röd paprika eller annan fyllning vars uppgift dels är dekorativ men anses också mildra den beska smak som kan ha efterlämnats av den borttagna kärnan.

 

Gröna oliver är lite omogna, då de skördats tidigt på säsongen, grönbruna vid skörd i mitten på säsongen och mörkvioletta, nästan svarta skördas sent på säsongen.

 

Visste du att:

- färska oliver är väldigt beska i smaken och används aldrig naturella.

- den kulör oliver har i början på säsongen har givit namn åt färgbeteckningen olivgrön.

- det är en myt att en grön oliv innehåller lika mycket fett som ett wienerbröd. Ett wienerbröd innehåller 26g fett per 100g, medan en grön oliv innehåller mindre än 1g fett, som dessutom är enkelomättat fett.